Fisioteràpia Terrassa


18/12/13

Dolor de cervicals/ Dolor de cuello (Part I)

Et fa mal el coll quan et mous o en canviar de postura?

web cosasdesalud.es

El dolor de coll en combinació amb el dolor d'espatlla és un problema comú entre els treballadors d'oficina, especialment els que utilitzen ordinadors de sobretaula. De vegades, el dolor de coll és causat com seqüela d'un accident de cotxe (Fuetada Cervical), males postures, traumatismes, estrès i tensió nerviosa, esforços, etc., poden danyar i inflamar les articulacions, músculs, lligaments i nervis del coll donant lloc a dolor, contractures, pèrdues de mobilitat, maldecaps, marejos, vertígens, dolor referit als braços i formiguejos a les mans entre altres símptomes.
La columna vertebral compleix tres funcions bàsiques: 

  1. Suportar pes.
  2. Protegir la medula espinal i arrels nervioses 
  3. Permetre els moviments entre les diferents parts del cos.

Una contractura muscular consisteix en l'augment del to muscular de manera persistent i involuntària. En alguns casos, es deu a un excés de treball del múscul o sobreesforç, i és limitat a aquest múscul o grup muscular. 

Però quan parlem de la columna, la causa més freqüent són problemes funcionals de la columna que obliguen al múscul a treballar més del compte durant molt temps (per exemple veure “rectificació de la lordosis cervical”) o també per mecanismes reflexos (per exemple en una síndrome facetari, la irritació de les articulacions facetarias activa un reflex neurològic que causa un espasme dels músculs multifidus entre uns altres). En aquest cas les contractures són repetitives i persistents, afectant als músculs associats a la zona de la columna que les general. No és tampoc menyspreable la contractura deguda a Trastorns d'Ansietat.


De manera que, aquestes contractures no desapareixeran fins que no es corregeixi la causa funcional en la columna o el trastorn psicològic que les manté. Si tractéssim només la musculatura o els seus símptomes, només tindríem millores parcials i per poc temps, ja que la causa que ho origina persisteix. A mesura que passés el temps sense corregir la causa, s'anirien cronificant aquestes contractures sent més difícil d'obtenir una recuperació completa i permanent.


És recomanable evitar l'automedicació, que es produeix molt freqüentment per pensar que es tracta d'un problema banal o passatger.


Algunes contractures oculten una Síndrome de Dolor Miofascial, que ha d'investigar-se per la troballa dels anomenats "Punts Gallet" (no confondre amb els punts sensibles de la Fibromialgia).

En general, LA COLUMNA PATEIX PRINCIPALMENT:
  • Quan ens mantenim molt temps en la mateixa posició, ja sigui dempeus, assegut o ficat al llit.
  • Quan adoptem determinades postures que augmenten les seves corbes fisiològiques.
  • Quan realitzem grans esforços, o petits, però molt repetits.
  • Quan realitzem moviments bruscs o adoptem postures molt forçades.


En la propera entrada al blog continuarem amb aquest tema!


Si necessites l'ajuda d'un fisioterapeuta, pots contactar-me via e-mail: acusalutftn@gmail.com, telf.: 665837340 o C/ de la Mina, 54 baixos - Terrassa (AcuSalut).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada