Fisioteràpia Terrassa


12/3/13

Neuroma de Morton / Dolor pie

QUE ÉS UN NEUROMA DE MORTON ?


web lifesportsmedicine
El Neuroma de Morton (també anomenat Neuroma Interdigital o Neuroma plantar) és una degeneració del nervi digital plantar acompanyada d'una fibrosis perineural . Usualment es localitza entre el 3º i 4º metatarsians (75% dels casos), encara que de vegades es pot presentar entre el 2º i 3º (17% dels casos). Molt rares vegades es presenta en altres posicions.


És una condició bastant freqüent, sent la seva incidència en les dones 6-18 vegades major que en els homes. Pot presentar-se a qualsevol edat, encara que és mes freqüent entre els 15 i 50 anys


L'origen del Neuroma de Morton és la irritació per compressió del nervi Interdigital entre els caps metatarsians. Es desenvolupa per una flexió dorsal excessiva dels dits dels peus, moltes vegades produïdes per les sabates estretes o de taló alt. La teoria biomecànica d'aquesta condició implica la mecànica del peu i del turmell. Així, els subjectes amb músculs Soli i Gastronecmis (comunament anomenats Bessons) molt forts o que mostren un fort pronació del peu (peu pla) poden compensar aquest efecte per dorsiflexió dels metatarsians amb la subsegüent irritació del nervi interdigital.-
Causes

La causa exacta es desconeix; no obstant això la causa més freqüent és la utilització de calçat atapeït i de taló alt, que augmenta la pressió sobre els nervis interdigitals. També poden ser provocats per traumatismes directes sobre la planta del peu, tumors tous en l'espai interdigital, problemes de la part davantera del peu, incloent galindons i dits del peu en martell o arpa, posicionament anormal dels dits, peu pla i altres deformacions o problemes.


Símptomes

Els símptomes del Neuroma de Morton abasten:


 •  Formigueig en l'espai entre el tercer i quart dit del peu.
 • Enrampades en els dits del peu.
 • Dolors intensos, punxants a la regió metatarsiana (i algunes vegades els dits del peu).
 •  Dolor que s'incrementa en usar sabates o pressionar sobre l'àrea.
 • Dolor que empitjora amb el temps.El pacient es queixa d'un dolor mecànic, similar a una descàrrega elèctrica que augmenta a la tarda o d'un dolor accentuat després de mantenir-se dempeus durant un temps. El dolor pot ser més o menys intens segons el calçat utilitzat, i és parcialment alleujat per un massatge. El dolor afecta a la part davantera del peu corresponent als dits en contacte amb el Neuroma. Rares vegades es presenta durant la nit. Algunes activitats com el córrer, caminar o ballar ballet poden augmentar el risc d'una dorsiflexió excessiva.

Diagnòstic:

Tot i que el Neuroma de Morton pot ser diagnosticat la major part de les vegades a partir de les troballes clíniques, el diagnòstic per imatge (ressonància nuclear magnètica o una ecografia) pot ser útil quan s'observen símptomes anormals o quan es considera un tractament quirúrgic per confirmar l’engruiximent  dels nervis interdigitals.

El metge en estrènyer amb una mà els caps metatarsians mentre s'aplica pressió amb l'altra en l’espai plantar i dorsal se sol provocar un dolor intens. També es produeix dolor a la pressió transversa de la part davantera del peu (signe de Mulder). De vegades, en pressionar els caps metatarsians es produeix un "clic" produït pel moviment del Neuroma en direcció dorsal.


Tractament:El tractament conservador consisteix en primer lloc a recomanar l'ús d'un calçat adequat. Les sabates han de ser amplis a la zona de dits. El tractament conservador del pot ser reeixit fins a el 70% dels pacients.


 • Coixinets. Les tècniques dels coixinets brinden un suport per a l'arc metatarsià que redueix la pressió en els nervis i disminueix la compressió en caminar.
 • Gel. La col·locació de gel sobre l'àrea afectada ajuda a reduir la inflamació.
 • Dispositius ortopèdics. El podòleg pot recomanar dispositius ortopèdics a la mesura que li brinden el suport necessari per reduir la pressió i la compressió del nervi.
 • Modificació d'activitats. S'hauran d'evitar aquelles activitats que resultin en una pressió reiterada en el neuroma fins que el trastorn millori.
 • Modificacions del calçat. És important usar calçat de forma ampla i evitar el calçat amb puntes estretes o talons alts.
 • Medicació. Els medicaments orals antiinflamatoris no esteroides, poden ajudar a reduir el dolor i la inflamació. No es recomanen antiinflamatoris ni analgèsics per al tractament a llarg termini.
 • Teràpia d'injecció. El tractament pot incloure injeccions de cortisona, anestèsics locals o altres agents.
 • Fisioteràpia. Aquesta és totalment necessària per a la guarició ja que el Neuroma de Morton no és greu però si emprenyador degut al dolor. El massatge i tractament antiinflamatori juntament amb els exercicis indicats seran el millor aliat.En última instància, es pot recórrer a la cirurgia, que consisteix a seccionar el lligament metatarsià transversal, amb l'extirpació o no del nervi interdigital afectat. Les taxes d'èxit solen ser bones (del 60 al 96% en la resecció primària (de nervi i lligament) i del 80 al 85% en la secció aïllada del lligament). Encara que alguns pacients en el postoperatori refereixen entumiment dels dits del peu, en general és ben tolerat.

Possibles complicacions

El Neuroma de Morton pot dificultar el fet de caminar. Les persones amb aquesta afecció en el peu també poden tenir problema per realitzar activitats que exerceixin pressió sobre aquesta part del cos, com pressionar el pedal de la gasolina d'un automòbil. Així mateix, el fet d'usar certs tipus de sabates, com els de taló alt, pot causar dolor.Si necesitas la ayuda de un fisioterapeuta, puedes contactarme vía e-mail: acusalutftn@gmail.com, telf.: 665837340 o C/ de la Mina, 54 baixos - Terrassa (AcuSalut).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada