Fisioteràpia Terrassa


8/2/16

Fibromialgia

LA FIBROMIALGIA


web mejorconsalud.com
Tots nosaltres coneixem que és el dolor. Ho aprenem des de molt primerenca edat, sabem que és part de la vida, i sentim parlar d'ell en la TV, en la ràdio, etc. Existeix una experiència de dolor corrent que s'experimenta regularment en el quotidià. Solem arribar a casa després d'una llarga jornada de treball amb mal de cap, de cintura o d'esquena; sofrim intensos dolors de braços o de cames després d'un cap de setmana intens d'activitat esportiva, o a continuació d'un viatge o d'una mudança.
Enfront de l'experiència de dolor, tots tenim expectatives. Una expectativa és que segurament estem enfront d'un tipus de dolor agut que és temporal, que va a desaparèixer amb el temps, descans o amb algun tractament indicat mèdicament. Sabent que hi ha una fi per a aquest dolor particular, aviat aprenem a manejar-ho i a fer el necessari mentre duri per sentir-nos millor fins que passada.
Una altra expectativa és que el dolor no interfereixi amb les nostres tasques, rols o funcions. Cap de nosaltres espera que aquests dolors arribin a ser tan intensos i profunds que ens impedeixin aixecar-nos per anar a treballar i complir amb les nostres obligacions i responsabilitats. La Fibromialgia causa dolor crònic que és molt diferent del dolor agut. 

No ens podem aixecar del llit, ens dol qualsevol lloc del cos allà on ho pressionem. Cada múscul del cos ens dol però igual ens hem d'aixecar i anar a treballar. Aquest tipus de dolor és el que cada persona amb Fibromialgia travessa cada dia i malgrat això, tracta de fer totes les seves tasques diàries malgrat el dolor. Molts malalts refereixen el seu dolor com a intens i insuportable.
web medicinamnemotecnicas
En la Fibromialgia és característica la presència dels anomenats "punts sensibles". 

Aquests punts sensibles estan situats a llarg del cos i poden desenvolupar-se en diverses formes, encara que encara no es comprèn exactament com s'originen. El comitè que els va seleccionar va determinar al principi fins a 74 punts sensibles dels quals es van triar els 18 més freqüents estadísticament, que corresponen a zones on existeix major nombre de receptors nociceptius. Un traumatisme, infeccions, inflamacions o factors hereditaris podrien incrementar els senyals de dolor en els músculs i nervis. En lloc de sanar o de tornar a la normalitat després de qualsevol d'aquests possibles danys, aquests nervis sensibilitzats causarien canvis en el sistema nerviós central tornant més sensibles i molt excitables als canals nerviosos, fent que els mateixos emetin espontàniament senyals dolorosos tot el temps.

A més dels dolors físics les persones amb Fibromialgia sofreixen d'altres tipus de dolors: dolor emocional i psicològic que sobrevé com a efecte d'enfrontar quotidianament temors, dubtes, confusió, estrès, tristesa, culpa i variades preocupacions que la limitació física li imposa i dany moral per la falta d'un tracte digne i sensible. Amb el pas del temps, separar el dolor somàtic del dolor emocional, pot arribar a ser impossible.
Sovint, les persones que pateixen de fibromialgia s'han sotmès a moltes proves i han visitat a molts especialistes a la recerca d'una resposta. Amb freqüència se'ls diu que posat que la seva aparença és bona i els resultats de les proves són normals, no sofreixen de cap trastorn veritable. És possible que amics i familiars, a més dels metges, dubtin de la veracitat de les seves queixes, la qual cosa pot augmentar el seu sentiment d'aïllament, culpabilitat i ràbia.
Afortunadament, la fibromialgia no suposa una amenaça per a la vida i no causa deformitat. Encara que la intensitat dels símptomes varia, la dolència en general no sol empitjorar amb el temps.
La fibromialgia ha de tractar-se com un trastorn crònic encara que es pot personalitzar per ajustar-se a necessitats particulars. Algunes persones amb fibromialgia tenen símptomes lleus i necessiten poc tractament una vegada que comprenen el que és la fibromialgia i com evitar el que empitjora la seva condició. No obstant això, altres persones precisen un programa de cures exhaustiu que inclou fàrmacs, exercici i entrenament sobre tècniques per ajudar-los a sobrellevar el dolor.La FDA (Administració de Fàrmacs i Aliments) ha aprovat el primer medicament específic per al tractament dels símptomes de la fibromialgia. Pregabalin (Lyrica) ha demostrat reduir el dolor i promoure el somni. A més, aviat, els qui no responen bé a les teràpies actuals tindran una nova opció. Al gener del 2009 la FDA va aprovar el medicament milnacipran (Savella) per ajudar a controlar la fatiga i dolor associat amb aquesta síndrome.

Entre les opcions per al tractament s'inclouen:

  • Educació: Comprendre la naturalesa de la condició i aprendre formes de controlar els seus símptomes són la base de qualsevol programa de tractament.
  • Psicologics.
  • Dieta.
  • Homeopatia.
  • Fisioteràpia: Els estudis han demostrat que l'exercici és essencial per minorar els símptomes de la fibromialgia. A causa del dolor, la fatiga i la feblesa que senten els individus amb aquesta malaltia, la majoria presenten una condició física inadequada. L'exercici aeròbic, no obstant això, posseeix efectes analgésics i antidepressius, i millora la seva sensació de control i benestar. Si inicia un programa d'exercicis lentament i ho augmenta en forma gradual, collirà els beneficis de l'exercici sense augmentar la seva fatiga o dolor. És un treball físic, fonamentalment del sistema muscular i osteoarticular; però que té repercussions molt positives en plànols funcionals:
  1. Reequilibra el sistema circulatori, millorant l'aportació sanguínia al múscul.
  2. Millora el ritme respiratori, equilibrant el múscul diafragma i disminuint l'efecte físic de l'ansietat.
  3. Facilita l'equilibri entre sistemes simpàtic i parasimpático.I
  4. ncideix positivament en aspectes psico-comportamentales gràcies al canvi postural.

Tots aquests aspectes permeten un augment progressiu del llindar dolorós i una millor comprensió i acceptació d'aquest dolor i de la pròpia malaltia amb l'objectiu d'una incorporació progressiva a les activitats quotidianes.
Si necessites l'ajuda d'un fisioterapeuta, pots contactar-me via e-mail: acusalutftn@gmail.com, telf.: 665837340 o C/ de la Mina, 54 baixos - Terrassa (AcuSalut).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada